Hvorfor finder du dig i et usundt ansættelsesforhold?

- få gjort noget ved det mens du stadigvæk har brændstof tilbage i tanken

Mærk lige efter. Sådan rigtigt. Er du glad for dit job?

Hvis du ikke kan svare et klart og dybfølt ”ja”, så er det måske tiden at komme videre. 

Alt for mange danskere lader sig desværre brænde ud på jobbet. De brænder fast i de samme trivielle opgaver, mangler interesse og nærvær fra lederen, der samtidig ikke formår at skabe mening med arbejdet. De ser, hvordan nye kolleger får de spændende opgaver, mens de selv bliver placeret i hjørnet med de opgaver, de altid har løst – for det er de jo så gode til, lyder det fra chefen. Det er medarbejdere, der bare ikke trives, og som typisk så heller ikke skaber rimelig værdi for virksomheden.

Energien forsvinder stille og roligt i løbet af dagen. Det bliver sværere og sværere at hive sig selv op og løse de mest basale opgaver. Utilfredsheden stiger. Man føler sig udmattet. Ikke kun på jobbet, men også når man kommer hjem. Tidligere havde man masser af energi og var aktiv i det lokale foreningsliv og fik læst lektier med børnene. Nu orker man ikke længere at lave ordentlig mad.

Når man er kommet dertil, ved man godt, at man burde søge et nyt job, men man har ikke overskud til at finde nye græsgange. Man er slet og ret brændt fast. Som en frikadelle, der er blevet glemt på panden. Man har været det samme sted for længe, og rutinerne har taget over. Det er umuligt at komme væk, og man kommer først væk den dag, hvor ens chef pludselig kalder én ind til samtale og siger det, som man i bund og grund har vidst og frygtet i noget tid, at fyringen er uundgåelig. Om tre måneder ophører lønudbetalingerne, og man skal nu i gang med det, som man burde have sat i gang for længst – man skal i gang med at gøre sig lækker for den næste arbejdsgiver.

Hvis du mærker med dig selv, at du er ved at brænde fast, så brug dit overskud på at gøre dig klar til et jobskifte, inden du er så udmattet, at andre tager beslutningen for dig. Gå på LinkedIn og støv din profil af. Hvis du ikke har overskud til aktivt at søge det næste job, så skal du gøre dig selv søgbar. Reflekter over, hvad det er for nogle VAR’er (virksomheder, ansvarsområder og resultater) du har på hylderne i den butik, som du gerne vil have rekrutterende ledere og headhuntere til at gå ind i. Når du først begynder at formidle det, så har du taget første skridt, og du er godt på vej.

Jens Peter Holm, Headhunter og karrierecoach hos Karriererådgivning.dk

Artiklen er fra arkivet, og opdateret september 2023.