Giv din månedlige lønseddel et boost

Det er, når du skifter job, at du har mulighed for at booste din månedlige lønseddel

Men alt for mange kandidater misser muligheden for tage de afgørende løn- eller karrierehop af den simple årsag, at de simpelthen er alt for dårligt forberedte, når de møder op til jobsamtalen.

Og den manglende forberedelse kan koste dig mange hundredtusinde kroner målt over et helt arbejdsliv.

At gå til samtale er ikke anderledes end at gå til eksamen. Jo mere du forbereder dig, jo bedre går det. Og jo bedre det går, jo større chance er der for, at du også kan opnå dine mål og ønsker for løn- og arbejdsvilkår.

Og lad det være sagt med det samme – det er ikke nok, at du forud for samtalen ringer til en konsulent som mig, og får en halv times peptalk om dos and don’ts til en jobsamtale. Du skal noget dybere ind i virksomheden.

Du må simpelthen sætte dig så godt ind i virksomhedens forretning, at du kan stille relevante spørgsmål om bl.a. virksomhedens vision, strategi, udfordringer og muligheder.

Det er, når du skifter job, at du har mulighed for at booste din månedlige lønseddel.

Du bør i hvert fald have en fornemmelse af:

  • Hvem er virksomheden?
  • Hvem er deres konkurrenter?
  • Hvordan adskiller de sig særligt fra konkurrenterne?
  • Hvem er den rekrutterende leder? Har I fælles personer i jeres netværk, der eventuelt kan give dig ekstra viden om vedkommendes interesser, arbejdsmetoder og tidligere ansættelser – informationer, der kan gøre dig klogere på, hvem hun eller han er, og hvad vedkommende interesserer sig for
  • Hvad er virksomhedens kultur og værdier. Hvilke karaktertræk er der i virksomhedens kommunikation. Forsøg at få dine oplevelser be- eller afkræftet i samtalen.

Men du skal naturligvis også forberede præsentationen af dig selv. Du skal blandt andet kunne svare på:

  • Hvorfor er du den rigtige kandidat til jobbet?
  • Hvad kan du bidrage med, så den rekrutterende leder når sine mål, og dermed selv bliver en succes i organisationen?
  • Hvad er det for nogle spørgsmål, hvor du står dårligt, og hvor lederen vil kunne give dig “gummiben”?

Og så er det naturligvis vigtigt, at du forbereder dig på, hvad din pris er – og du må her huske at få hele pakken med. Husk på, at den rekrutterende leder i princippet kan være lige glad med, hvad du har fået i et tidligere job eller hvad nogle lønstatistikker siger.
Du må simpelthen kunne argumentere for, hvorfor du i det job, som du er til samtale om, kan skabe betydelig værdi og dermed er prisen værd.

Når du er inviteret til en jobsamtale, er det sandsynligvis fordi, at det er et job, som du har de rette kvalifikationer til. Og du ved aldrig, hvornår et lignende relevant og interessant job viser sig næste gang. Så hvis du vil avancere lønmæssigt eller karrieremæssigt, kan det blive meget dyrt at spilde chancen. Men det kræver forberedelse – masser af forberedelse.

Jens Peter Holm, Headhunter og Karrierecoach hos
Karriererådgivning.dk


Artiklen er fra arkivet, og er opdateret i oktober 2022