Karrierestrategi

- en strategi for dit jobliv

”Sparer du nok op til din pension?”

Sådan lyder det igen og igen fra pensionsselskaberne, der gør deres bedste for at få danskerne til at interessere sig for det liv, der venter, når man afleverer sit nøglekort for sidste gang for at nyde sin tredje alder.

Interessen for at optimere afkastet på pensionsopsparingen stiger dog oftest i takt med alderen. Man begynder at holde møder min sin bank og sin pensionsrådgiver, og det bliver pludselig livsvigtigt, hvordan ens risikoprofil er, om det årlige afkast er 6,4 procent eller 8,7, og hvor store gebyrer man betaler.

Interessen for pensionsopsparingen burde naturligvis starte i det øjeblik, man som nyuddannet træder ud på arbejdsmarkedet. Men i takt med den stigende pensionsalder og bedre muligheder for fleksibel tilbagetrækning, kan det blive stadigt svære for pensionsselskaberne at få de unge i tale.

Med en tydelig karrierestrategi sikrer du det optimale afkast af dine job hele livet

Optimer afkastet af din karriere

Og måske bør de unge i virkeligheden også først og fremmest fokusere på at optimere afkastet af deres aktive år på arbejdsmarkedet. Ligesom du sætter dig ned med din pensionsrådgiver og lægger en pensionsstrategi, bør du sætte dig ned med en kompetent vejleder og tidligt i din karriere lægge en karrierestrategi, der sikrer dig det optimale udbytte – blandt andet målt på økonomi, personlig og faglig udvikling, frihed mm. Når du først har afleveret nøglekortet for sidste gang, er det trist at se tilbage på en karriere, hvor du brugte godt en tredjedel eller 60.000 af dine bedste vågne timer på at arbejde, men ikke realiserede dine drømme eller fik det udbytte, du ønskede.

Med en relativt veldefineret karrierestrategi i hånden, kan du bedre navigere i forhold til de mere eller mindre tilfældige muligheder, der altid åbner sig. Et jobskifte kan være den direkte vej mod dine drømme, men det kan også være en omvej, som leder dig ud i et terræn, hvor det kan være svært at se, om du nogensinde vender tilbage til hovedvejen. Det kan også være, at det job, du sidder i lige nu, er en fantastisk resteplads, hvor du og din mand nyder livet, mens børnene leger på legepladsen. Men hvis du skal nå destinationen på din karriereplan, inden du bliver for gammel til det lederjob, så kan det være, at du snart skal kalde på børnene og få dem om på bagsædet, så du kan komme tilbage på hovedvejen og videre mod dit mål.

Det kan selvfølgelig også være, at rastepladsen ender med at være din destination, men i så fald bør du gøre dig bevidst om, at det er det, du gør.

Lav en strategi for din karriere

En god karrierestrategi starter altid ved slutningen. For det eneste, der ligger helt fast, når du underskriver en ansættelseskontrakt, er, at ansættelsesforholdet på et tidspunkt får en ende. Og det er som bekendt, når solen skinner, at du skal lægge tag på huset – når det først trækker op til storm, er det for sent. 

Så du bør stille dig selv nogle centrale spørgsmål om din karriere:

  • Hvad vil du gerne se tilbage på, når du fylder 70 år?
  • Hvad skal du have prøvet karrieremæssigt?
  • Hvilke kompetencer mangler jeg for at nå mit mål?
  • Hvilke job fører til drømmejobbet?
  • Hvor langt tid vil jeg bruge på at nå drømmejobbet?

 

Og så skal du naturligvis også gøre op med dig selv, hvad du er villig til at investere for at nå dit karrieremæssige mål:

  • Hvor meget vil du arbejde?
  • Hvordan vil du arbejde?
  • Er der perioder i dit liv, hvor du vil arbejde mindre for at få tid til andre ting? Familie, uddannelse eller personlig fordybelse og eventyr?
  • Skal jobbet overhovedet være styrende for dit liv, og hvad vil du egentlig byde dig selv?
  • Hvorfor skal er det overhovedet interessant for dig at forfølge en karrieredrøm? Hvad er det, du gerne vil opnå?
  • Hvad skal jeg gøre for at holde min markedsværdi?


Hvis du får skitseret en klar strategi for din karriere – og sørger for at holde den opdateret – sikrer du at du hele tiden tager de rette beslutninger for din karriere.

 

Jens Peter Holm, Headhunter og karrierecoach hos Karriererådgivning.dk

Artiklen er fra arkivet og opdateret september 2023