Jobsøgning er også "jysk" købmandsskab

Hvad skal du have i løn?

De fleste kandidater bliver helt naturligt udsat for netop det spørgsmål i forbindelse med en jobsamtale. Og rigtig mange har desværre ikke et kort og præcist svar.

Men dit svar kan have ganske stor betydning for, hvordan du kommer til at ligge lønmæssigt de næste mange år frem.

Et jobskifte kan samtidig være din chance for at avancere lønmæssigt, og derfor bør kortene spilles rigtigt.

Jobsøgning er også ”jysk” købmandsskab

I rigtig mange stillinger bliver din løn mere eller mindre reguleret automatisk. Du skal altså gøre noget ekstraordinært eller få en ny jobtitel, før du får meget mere end de planlagte 1 til 2 procent i årlig lønregulering, hvis det ikke lige er et år med ekstraordinær inflation. Når først din nye ansættelseskontrakt er underskrevet, ligger din fremtidige lønudvikling i virksomheden typisk mere eller mindre fast.

Derfor har du ved en jobsamtale ikke nogen stor interesse i at oplyse en potentiel arbejdsgiver, hvad du får i løn i dit nuværende job. Din løn er et anliggende mellem dig og din nuværende arbejdsgiver, og bygger på ansvaret og de opgaver, du løser og den værdi, du skaber i dit nuværende job. Det kan nødvendigvis ikke sammenlignes med en ny organisation – ligesom arbejdsgiveren heller ikke kan bruge til noget, at du skal have 32.540 kr. om måneden, fordi det fremgår af en eller anden lønstatistik. Du skal have det i løn, som du er værd for virksomheden.

Den rekrutterende leder har typisk en lønramme, som vedkommende arbejder ud fra. Som kandidat handler det derfor om at komme så højt op i den lønramme som muligt, mens lederen typisk vil argumentere for at bringe dig i den anden retning af lønrammen– men naturligvis ikke længere ned, end at du kunne finde på at smutte til et bedre betalt job inden for kort tid. Ingen af jer har interesse i, at du starter i jobbet utilfreds.

Hvis du fortæller, hvad du får i løn nu, forpasser du måske chancen for at udforske mulighederne i den lønramme, den rekrutterende leder møder op med. Derfor bør du have en strategi for, hvad du svarer på det famøse spørgsmål. Mit forslag er, at du svarer, at ”jeg skal have [indsæt din beløbsramme] om måneden, fordi det svarer til den værdi, jeg er overbevist om at kunne skabe baseret på mine kompetencer, resultater og erfaringer fra mine tidligere job”.

Det skal du naturligvis kunne sandsynliggøre, men det viser samtidig, at du har forberedt dig forud for samtalen, og det viser, at du er bevidst om, hvilken værdi du er i stand til at skabe for den rekrutterende virksomhed. Held og lykke!

Jens Peter Holm, Headhunter og Karriererådgiver hos Karriererådgivning.dk


Artiklen er fra arkivet, og opdateret september 2023